Hans van ZijstHans van Zijst wrote the following article Sat, 09 May 2020 16:44:11 +0200
Goedgelovigheid is gevaarlijk
Ik maak me grote zorgen over onze wereld. Waar vroeger idiote ideeën als zodanig werden betiteld en na wat hilariteit werden vergeten, lijken mensen (weer?) gevoelig te worden voor fantasie en doen geen moeite meer om een idee of uitspraak op waarde te schatten. Als we niet oppassen, gaan we weer de enorme fouten maken waarvan we in de geschiedenis al hebben gezegd "nie wieder".

Dit is al een paar jaar aan de gang, maar gisteren kwam het ineens heel dichtbij.

Het bedrog
De meesten van jullie zullen wel wat hebben meegekregen van het interview met Pim Fortuyn via medium Robbert van den Broeke van Ongehoord Nederland.

TL;DR - Zelfverklaard medium Robbert van de Broeke legt contact met Pim, zodat Ybeltje Berckmoes hem op zijn 18e sterfdag even kan interviewen.

Image/photo

Mijn eerste gedachte was, zeker toen toevallig precies aan het begin van het interview zijn "stigmata" verschenen, dat dit satire was. Gaandeweg bleek echter dat Ongehoord dit niet ter vermaeck, maar ter leering bracht. Na een paar minuten heb ik het maar uitgezet.

Daags erna kwam ik dit filmpje van ene Harry Hol tegen: wederom een uitzending van Ybeltje, en wederom volslagen krankzinnig.

Image/photo

Ook hier dacht ik -kort- dat het om satire ging; net als mijn broer dacht ik even dat ik Paul Haenens alter ego dominee Gremdaat zag, maar ook dit bleek een poging van Ongehoord Nederland om ons, slapende bevolking, te tonen hoe de wereld echt in elkaar zit.

Ik vond dit filmpje omdat Ongehoord Nederland dit, bij woorde van Ybeltje Berckmoes wil censureren. Jawel. De omroep die zegt iedereen aan het woord te willen laten, wil niet hebben dat iemand kritiek uit op de giftige troep die ze verspreiden.

Image/photo

De nasleep
Toen ik deze filmpjes deelde met familie, verbaasde een ervan me door de inhoud onbesproken te laten, maar direct de aanval te openen op Harry Hol:

Ik heb nog nooit van Holle Harry gehoord. Waarschijnlijk een aanhanger van de Groene Khmer? Met een nepachtergrond van de NPO.


Dit is iets waar ik me om meerdere redenen ontzettend ongerust over maak. Ten eerste het feit dat binnen mijn familie iemand die ik tot nu toe in staat achtte rationeel na te denken, gevoelig blijkt te zijn voor deze fantasten. Als iemand met een goed stel hersens en een degelijke opleiding voor zulke verhalen kan vallen, hoe staat het dan met de op dat punt minder bedeelden? Hoe groot is het aandeel van mensen in onze maatschappij die deze irrationele prietpraat accepteert? Is die groep inmiddels groot genoeg om maatschappelijk ontwrichtende dingen te gaan doen?

Het aantal brandstichtingen in zendmasten en de weerstand tegen vaccinaties lijkt dat wel te suggereren. Wanneer zijn er genoeg mensen dusdanig gehersenspoeld dat we moeten gaan vrezen voor aanslagen of zelfs een staatsgreep? Afgaand op Sid Lukkassen, die zichzelf "de meest invloedrijke politieke denker van Groot-Nederland" vindt, gaan we hard die kant op.

Ten tweede: de oogkleppen van gepantserd staal. Niet de inhoud is onderwerp van discussie, maar degene die er iets van vindt: de brenger van slecht nieuws moet worden aangepakt, het slechte nieuws zelf moet genegeerd en onder het tapijt geveegd worden.

Hoewel 'Holle Harry' totaal onbekend is, is dat geen reden om direct een oordeel over hem en zijn achtergrond te vellen. Gauw de aandacht afleiden, net zoals Forum voor Demagogie dat altijd doet als iemand kritiek heeft op foute uitspraken door partijleden: niet over de inhoud praten, maar gauw het onderwerp veranderen naar degene die er iets over zegt:

Image/photo

"Nee, we moeten het niet niet hebben over fascistische, racistische, xenofobe of antisemitische praatjes binnen onze club, laten we het hebben over de journalist die er iets van zegt."

Toekomst
Als we als maatschappij niet oppassen, zitten we straks weer in 1933. Als we ons voldoende gek laten maken door leugens, flauwekul en ophitserij, maken we de zelfde fout als die destijds werd gemaakt. Laten we oppassen voor het geschreeuw op rechts over noodzakelijke zuiveringen op scholen en universiteiten en de "sanering" van de NPO. Laten we niet in de zelfde val trappen als in de jaren '30 en het gebral van een paar fantasten met een agenda vol haat geloven.

Ik word gewaarschuwd dat ik beter kan zwijgen, omdat organisaties die juist wel die kant op willen, geweld niet schuwen. Dat is een overweging, maar ik kan dat niet. Ik denk dat ik bij de revolutie liever terechtgesteld word, dan dat ik mijn mond houd.

First They Came...

Image/photo

Martin Niemöller wrote:

First they came for the Socialists, and I did not speak out—
Because I was not a Socialist.

Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out—
Because I was not a Trade Unionist.

Then they came for the Jews, and I did not speak out—
Because I was not a Jew.

Then they came for me—and there was no one left to speak for me.

   
Ik maak me grote zorgen over onze wereld. Waar vroeger idiote ideeën als zodanig werden betiteld en na wat hilariteit werden vergeten, lijken mensen (weer?) gevoelig te worden voor fantasie en doen geen moeite meer om een idee of uitspraak op waarde te schatten. Als we niet oppassen, gaan we weer de enorme fouten maken waarvan we in de geschiedenis al hebben gezegd "nie wieder".

Dit is al een paar jaar aan de gang, maar gisteren kwam het ineens heel dichtbij.
View article

  last edited: Wed, 29 Apr 2020 00:51:59 +0200   
Ook vanavond heb ik na het eten weer even een rondje #boulevard gedaan. De zon was net weg, en in de #schemering zijn er mooie foto's te maken.

Dit plaatje heb ik al talloze keren gemaakt, met verschillende apparatuur en onder allerlei verschillende omstandigheden: zicht langs de boulevard op de Panta Rhei en het #windorgel. Blijft mooi.

Image/photo
Als 's avonds de lichten dan langzaam aangaan ... dan weet ik dat ik thuis ben.


Het was hoog water, waar diverse vissers weer dankbaar gebruik van maakten. Na een lange periode van zonnig weer, was het gisteren en vandaag een stuk frisser en bewolkt. De scheepvaart lijkt weinig last te hebben van #corona, maar ik geef toe dat ik niet de hele dag in de gaten houd wat er allemaal voorbij komt over de #Westerschelde.

Image/photo

Deze foto's zijn gemaakt met een (inmiddels bejaarde) telefoon, ik wil niet elke keer de serieuze apparatuur meesjouwen. Maar wees gerust, deze plaatjes komen echt nog wel vaker voorbij, en een deel ervan ga ik echt weer maken met een echt toestel, een serieuze lens en een statief.

Image/photo

  last edited: Tue, 26 Feb 2019 22:51:02 +0100   
Het gaat gebeuren, ik ga verhuizen: ik verruil Vlissingen voor Hengelo. Vanaf vrijdag ben ik een herimport-tukker.

Ik geef meteen toe, ik wilde helemaal niet verhuizen. Ik woon hier heerlijk, op het beste plekje in Vlissingen. Maar dat moet wel betaald worden, en er is in deze regio nauwelijks vraag naar wat ik doe. Dat werk is er in overvloed hoor, maar vooral in de drukkere delen van het land. Eindhoven en omstreken, de Randstad. Ik struikelde over de vacatures in Amsterdam en Utrecht.

Maar dat zag ik niet zitten. Ik heb tien jaar midden in Rotterdam gewoond, waar ik het overigens prima naar m'n zin had, maar voor mij hoeft dat niet meer. Als ik zou verhuizen, dan toch niet naar de drukte. En toen kwam daar die vacature in Hengelo voorbij. Hengelo, helemaal in Twente. Vlak bij Vriezenveen, waar ik tot mijn zevende heb gewoond...

Het moest even bezinken hoor, het idee om helemaal naar de andere kant van het land te verkassen. Maar voor een goede baan moet je soms iets over hebben. En dit lijkt een goede baan, ik ga aan de slag bij Previder.

Morgen verhuis ik met een paar vrienden en deze enorme bus het grootste deel van m'n inboedel.

Image/photo

Er is daarna nog genoeg te doen. In het overzetten van alle computer- en netwerkapparatuur gaat heel wat planning en werk zitten. Maar misschien is het leuker om alles gewoon vanaf nul opnieuw te bouwen, de huidige omgeving kan voorlopig gewoon blijven draaien.